Neerslagtekort in droogste regio’s niet gelijk opgelost met regen
Het neerslagtekort is niet gelijk opgelost met de vele regen die deze week valt. De verschillen per regio zijn groot. Zo kan in het noorden en westen tot en met zondag wel 50-60 millimeter vallen, maar valt er in het zuiden en oosten nog geen 20 millimeter.

Precies in de droogste gebieden zet de regen dus niet echt zoden aan de dijk. De grondwaterstanden in het met name het zuiden en oosten zijn regionaal nog zeer laag. Dat het al het derde opeenvolgende jaar met extreme droogte in die regio’s is helpt dan ook niet.
In het westen en noorden is niet zo veel aan de hand, daar is alles gewoon nog mooi groen. In Brabant, Limburg en Gelderland ziet het er compleet anders uit, met verdord gras, bomen die bladeren laten vallen en sloten die droog staan.
Grote verschillen per regio
Op dit moment bedraagt het neerslagtekort over Nederland gemiddeld 238 millimeter. Daarmee behoort dit jaar nog steeds tot de 5 procent droogste jaren ooit. Door de regen daalt het gemiddelde tekort de komende dagen naar zo’n 220 millimeter. Met de regen is het neerslagtekort dus nog lang niet opgelost.
In het zuidoosten en in Zeeland is het tekort ruim 300 millimeter en daar komt weinig verandering in. In het noorden is het het ‘natst’ met een tekort van 150-200 millimeter.
Overigens zijn er ook grote verschillen in de hoeveelheid gevallen regen te zien deze maand. In de regio Amsterdam en Almere viel van 1 tot en met 25 augustus plaatselijk 120 millimeter. In het zuidoosten is op veel plaatsen niet meer dan 10-15 millimeter gevallen sinds begin augustus.
Foto: ANP / Vincent Jannink